Hvad vejer den? Vægten kom til at afgøre mange valg, da vi byggede en Affinity X i klasse 5. Her er første etape af designfasen, som bestod af vejning af de mange mulige løsdele.


Advarsel: Der kan forekomme høj nørdfaktor i denne blogserie.

Hen over efteråret har vi bygget en Affinity X med det ene formål at gøre den så let som muligt. Følg vores overvejelser om stangbygningen i denne blog i fire afsnit.

Klingerne til vores fluestænger bliver år for år tyndere, hurtigere og lettere. Men mange stænger bygges stadig med tunge løsdele, der kun fungerer som dødvægt og sløver stangen ned.

Vi har de senere år haft fokus på lette stænger – og hen over efteråret gik der sport i at se, hvor let man kan bygge en fluestang, hvis man gør sig umage.

Serien her dokumenterer vores overvejelser under bygningen af en 9 fods Affinity X i klasse 5. Det er en stangtype, der er populær til kysten – og vel også er blevet en slags målestok for de lettere fluestænger.

Det første skridt var indkøb af en digital vægt med præcision på 0,01 gram. Den er blevet kalibreret op mod diverse mønter, hvor vægten er kendt – og i den lettere afdeling mod REC’s officielle vægte for deres slangeringe.

Passer den så? Tja, en testkaster, der skulle indplacere den færdige stang i CCS-systemet fik stangen og de enkelte sektioner vejet til præcist det samme som jeg. Så helt skævt vejer den nok ikke.

Hvordan gik det så? De nøgne tal ser sådan ud:

■ Klingens vægt: 44 gram.

■ Stangens vægt: 76,3 gram

Med andre ord har selve byggeriet kun bidraget med 32 gram. Det er mindre end mange saltvandshjulholdere vejer. Så noget må være gjort rigtigt.

I byggeriet har fokus ligget på to kerneområder: Det ene har været hjulholderen, det andet har været øjerne og lakeringernes vægt. Det første betyder meget for stangens totalvægt – det andet betyder relativt meget for vægten ude i spidsen af stangen.

Det går vi i detaljer med i de kommende indlæg i serien.