Valget og placeringen af øjerne har en kolossal effekt på, hvordan den færdige stang opleves under kast og fiskeri.

Men egentligt er det lidt mærkeligt, at effekten kan være så markant, for en lille slangering vejer typisk et godt stykke under et halvt gram.

Vi har lige bygget endnu et eksemplar af ’den perfekte stang’ – en Affinity MX #6, som er en sublim stang til det lette havørredfiskeri i åerne (billedet). Denne stang er monteret med de lettest mulige slangeringe, og effekten af den lave vægt mere meget tydelig. Stangen er blevet særdeles livlig og ekstremt indbydende at tage i hånden.

Galleri: Flere billeder af stangen

Det er næppe muligt at måle forskellen i forhold til den gængse montering med lidt kraftigere slangeringe – og det er stærkt tvivlsomt, om man under praktisk fiskeri kaster længere eller mere præcist med den ene montering frem for den anden. Men der ér altså forskel…

Man skal have bygget mange stænger på den samme klinge, før man med sikker hånd kan tune en fluestang ved at vælge slangeringe. Men grundreglen er, at lette ringe giver en mere spændstig aktion.

Læs også: Vi smed slangeringene op på vægten

I blogserien ’Så let kan det gøres’ har vi nørdet os i dybden med vægten på de komponenter, vi brugte til byggeriet af en Affinity X klasse 5. Overvejelserne er universelle – og her og nu springer vi let hen over det med vægten.

Trenden går mod mindre øjer

Op gennem 1990’erne var der en tydelig tendens til, at fluestænger blev bygget med stadig større løberinge.

Selv stænger i klasse 7 kunne man tit se monteret med skydeøjer i størrelse 16 og 20 samt oversize slangeringe. Vi gætter på, at inspirationen kom fra det amerikanske saltvandsfiskeri, hvor blandt andre Lefty Kreh har advokeret kraftigt for at bruge store ringe på stangen.

Det ville ligge os fjernt at kritisere Kreh – men havørreder er ikke tunfisk, og danske ørredstænger bør ikke monteres som stænger til tropefisk i størrelse XXXL.

Praktisk fiskeri har da også vist, at der ingen som helst grund er til at vælge oversize ringe. Der er muligvis en teoretisk gevinst at hente på kastelængden, men den er så marginal, at det kan være det samme – og det gælder både størrelsen på slangeringe og skyderinge.

I dag foretrækker vi mere moderate løsninger. Det er svært at stille faste regler op for hvad det så egentlig er – men vi rådgiver altid gerne om valget.

Men et par eksempler på typiske monteringer kan måske antyde det:

9 fods #7: To skydeøjer i str. 12 og 16 samt slangeringe fra str. 1-4

9 fods #6: Et skydeøje i str. 12 og slangeringe i str. 1-4

9 fods #5: Et skydeøje i str. 12 og slangeringe i str. 1/0-4

8 fods #4: Et skydeøje i str 10 og slangeringe i str. 2/0-3

Overflødig luksus på skydeøjerne

For nogle år siden lancerede japanske Fuji et nyt øje – Gold Cerment – der med ægte guld og høje priser er luksus i ypperste klasse. Øjet er smukt og pryder en del håndbyggede fluestænger – men mindre kan gøre det, hvis man alene ser på de praktiske krav til skydeøjet, som er det store øje nærmest stangens håndtag.

De fleste af de skydeøjer, vi bruger til fluestænger, anvender teknologi, der er udtænkt til spindefiskeri eller havfiskeri, hvor det på grund af de tynde liner er langt mere afgørende, at øjet fungerer optimalt. Og måske derfor er selv billige skyderinge som regel alt rigeligt til fluestænger.

Det typiske skydeøje har et keramisk indlæg, som er både er glat og slidstærkt. Mange foretrækker indlæg af SIC (silicon carbide), men vi bygger faktisk mange af vores stænger med billige skydeøjer, hvor indlægget består af aluminiumoxid – og det fungerer perfekt.

Til gengæld er udvalget af farver og faconer større, hvis man vælger de lidt dyrere modeller.

Se mere: Vores udvalg af skydeøjer

Især Pacific Bay har de senere år lanceret nogle meget fine skydeøjer, der matcher kvaliteten fra SIC-øjerne og desuden fås i flere flotte farver – vi er især vilde med modellen med ring af guldfarvet Zirkonia og ramme i lys gunsmoke. Indlejret link til sitet med løsdele