Smukke ensartede korkringe uden huller har i årevis været et kendetegn for gode fiskestænger – men det er ved at ændre sig.

Fremkomsten af et mylder af nye korkprodukter har boostet stangbyggernes kreativitet, og i dag ser man stænger med håndtag i alskens materialer.

Læs mere: Se vores udvalg af kork, skum og burl

På amerikanske stangbyggersider som rodbuildingforum.com eller rodbuilding.org myldrer det med håndtag, hvor stangbyggeren er gået grassat i de nye muligheder. Det er ofte imponerende – men sjældent særligt kønt.

Trods det har de mange nye materialer deres plads i moderne stangbygning – især hvis man holder lidt igen med effekterne. Materialerne er desuden billige, så der er mulighed for at lave spændende håndtag, som koster lidt mindre end normalt.

En af de mest interessante løsninger stammer fra svenske Loop, der som flere andre firmaer har hentet ideer fra ‘håndbyggerne’. Loop har taget skridtet fuldt ud og skabt deres X-Grip helt uden kork. På den måde opnår man et meget skridsikkert håndtag, fordi de nye materialer normalt har en meget stor friktion, når de bliver våde.

Men de nye materialer er også tunge. Det gælder især de flotte mørke udgaver, som hurtigt kan veje tre gange så meget som en korkring i samme størrelse, og derfor foretrækker vi at bruge dem som et visuelt supplement til kork.

Her viser vi nogle af de muligheder, der er med forskellige former for burl. Vi har netop fået EVA-skum hjem i et mylder af farver, og det giver endnu flere muligheder for at variere håndtaget – mest oplagt med en tynd pang-farvet kontraststribe.

Burl i hjulholderen

Vi har efterhånden lavet rigtig mange af disse indlæg i hjulholdere, og det giver nogle meget fine og lette løsninger, der samtidig er meget lettere end det stabiliserede træ, der ofte er alternativet til brug i saltvand.

Læs også: Så let kan det gøres III

Til denne slags hjulholdere anbefaler vi især REC’s enkle og smukke model ABS i nysølv finish. Udover at være smuk og anderledes giver metoden med ABS-skelettet en usædvanlig let hjulholder med en samlet vægt på blot 15 gram.

Læs mere: Sådan laver du et mellemstykke af burl

Tynde rammer som afslutning
En ring af gummikork forrest og bagerst på håndtaget er en klassisk løsning. Det er et slidstærkt valg, hvor man også undgår risikoen for, at der kommer et hul i korken, lige der hvor den skarpeste kant er.

Hvis man sætter lys gummikork op mod naturkork, kan de to farvenuancer godt have svært ved at spille sammen. Udtrykket bliver ganske enkelt lidt fesent.

På mange stænger bruger vi derfor en ganske tynd ramme til ad adskille dem. Der er typisk tale om en skive på 0,6-0,8 mm af sort skum eller brændt burl, som vi møjsommeligt saver ud af en tykkere ring.

Mellemstykker i håndtaget

Loops løsning med et håndtag helt uden kork er lidt for ekstremt til os. Men ideen er god nok. Derfor har vi eksperimenteret lidt med at sætte forskellige typer af burl kork ind midt i håndtaget.

Det giver en smuk effekt og øger lige håndtagets friktion en anelse, når der kommer vand på det. På billedet er det Copano burl med en tynd ramme af brændt burl på hver side.

Skakmønstre og andre kontraster

En af de frækkeste løsninger med burl kork er, når små klodser af naturkork og typisk brændt burl omhyggeligt bliver limet sammen, så de danner et skakmønster i håndtaget.

Teknisk er det let at lave, men der skal ikke rystes meget på hånden, før de små klodser forskubber sig og ødelægger helhedsindtrykket. Den enhånds laksestang øverst i indlægget er vores første forsøg i genren – og der er absolut plads til forbedringer her.

Det er straks lidt lettere at lave håndtag, hvor man blot antyder de mørke farver ved at lægge en meget lille klods ind. De to stænger på billedet er begge inspireret af danske møbelklassikere:

Først en Affinity X 386-4 med et diskret kors af brændt burl, som vi blev inspireret til ved at kigge på Hans J. Wegners smukke stol PP701.

På den næste model – en Affinity MX 380-4 – er de smalle striber brændt burl også hentet fra Wegner, denne gang er det dog hans model 62, vi har kigget lidt på.