De to fotos viser den samme bevikling. På biledet til venstre har med vores lille trick fået den farve, som den vil få efter lakering.


Hvordan kommer stangens beviklinger til at se ud efter lakeringen? Her er en miniguide til, hvordan man på forhånd kan tjekke det færdige resultat.

Farven på beviklingerne en af de beslutninger, der har størst effekt på den færdige stangs udseende. Valget er en højest individuel sag, og her skal vi blot pege på nogle af de overvejelser, man altid skal tage sig.

Den mest gængse tråd til fluestænger er en speciel stangbeviklingstråd af nylon, som i 99 procent af tilfældene vælges den tynde udgave – tykkelse A. Tråden fås i en lang række flotte farver, der dog altid bliver påvirket af lakeringen. Hovedreglen er, at tråden bliver mørkere og let transparent. Det giver diskrete og elegante beviklinger, og mange elsker den effekt – andre foretrækker de klare farver.

Hvis man bruger normal stangbeviklingstråd uden farvebeskytter, bliver trådender under beviklingen synlige. Her er det sølvtrådens ene ende, der tydeligt ses

En sideeffekt af de transparente beviklinger er, at man kan se foden af øjet og eventulle trådender fra pyntebeviklinger. Det er der til dels råd for – men det er ovre i den mere avancerede afdeling.

Ind under vandhanen

Hvis man vil være 110 procent sikker på, hvordan nylontråd ser ud efter lakering, er man nødt til at lave og lakere en bevikling. Det er smartest at gøre det på bundstykket, så eventuelle rester af lakken bliver skjult under kork og hjulholder.

Når beviklingstråden bliver våd, får den næsten samme farve som efter en lakering. Forskellen ses tydeligt her.

Noget lettere – og næsten lige så præcist – er det at lave en prøvebevikling og holde den ind under vandhanen. Den våde tråd får stort set samme farve og transparens, som lakken giver.

Udseendet kan bevares med farvebeskytter

Hvis man gerne vil bevare trådens farve, har man to muligheder. Den første er at påføre et eller to lag farvebeskytter, der trænger ind i tråden og forsegler den.

Vi bruger ofte den løsning og vælger altid ChromaSeal fra ThreadMaster. Det er en effektiv løsning, der samtidig er meget ukompliceret i brug.

Nogle stangbyggere mener, at brugen af farvebeskytter giver en lidt svagere lakering, fordi tråden ikke låses helt så effektivt, som hvis epoxyen får lov til at trænge ind overalt. Det er sikkert teoretisk korrekt – men vi har aldrig oplevet, at det skulle være et problem i praksis.

Hvis man bruger farvebeskytter, skal man dog passe på med at sætte fedtede fingre på beviklingen, efter at farvebeskytteren er tørret.

Matte farver med NCP-tråd

Alternativet til farvebeskytteren er en af de specielle NCP-tråde (NCP = No Color Preserver), som ikke ændrer sig ved lakeringen.

De fleste fabrikanter laver NCP-tråd i de samme farver som den normale beviklingstråd. Man skal dog være opmærksom på, at NCP-tråd generelt er lidt mere mat i farverne og giver knap så glansfulde beviklinger.

Den store fordel ved NCP-tråd er, at det er hurtigt og enkelt at bruge, fordi man sparer en eller to påføringer af farvebeskytter – vi bruger de således altid til sorte beviklinger, hvor der ikke er megen fidus i at tråde en tråd, der bliver transparent.

Samtidig er tråden meget velegnet til pyntebeviklinger. Her kan man f.eks. kombinere en tynd bevikling af tan med en mørkere transparent bevikling af normalt tråd og opnå nogle meget flotte effekter.

Læs også: Et lille trick til beviklingerne